Trondheim fengsel 2011
Tekst av Ruth Hege Halstensen.
Kunst i offentlige rom (KORO) ved kunstkonsulent Kristine Jærn Pilgaard har hatt ansvar for kunstprosjektet ved Trondheim Fengsel. Med et budsjett på 300 000 kr har ambisjonen vært å skape et relasjonelt kunstverk i forvaringsavdelingens luftegård på 900 m2 . Pilgaard og kunstner Eirin Støen, som fikk tildelt oppdraget, har sammen utviklet et kunstprosjekt hvor de innsatte involveres, er med på skape – og drifte det.
Intensjonen med prosjektet har vært å lage et hageprosjekt som bygger på humanistiske verdier, særegenhet og identitet tilpasset et maskulint miljø.
Prosjektet er bygget opp rundt en relasjonell tanke hvor en del av prosjektet har bestått av en workshop hvor de innsatte selv har påvirket valg av planter, trær og nyttevekster. Målet med Hagen er at de innsatte selv skal holde den ved like, utvikle og arbeide med den år etter år. På den måten skapes et sted for kontemplasjon, meningsfylde og et pusterom i en lukket hverdag, noe den tradisjonelle luftegården langt fra kan bidra til.
Forvaringsavdelingen ved Trondheim Fengsel er ett av de mest lukkede offentlige rom i Norge, derfor har det vært viktig at kunstprosjektet har fokusert på forholdet mellom verk og betrakter og at det er deltakende i sin karakter – både for innsatte og ansatte ved avdelingen.
Konseptuelt er Hagen bygget opp rundt den greske matematikeren, filosofen og mystikeren Pythagoras. Den helhetlige strukturen for plassering av vekstkasser og benkevinduer/veksthus er formgitt ut fra hans Læresetning, men abstrahert og multiplisert. Pythagoras Læresetning er en av grunnsteinene innenfor euklidsk geometri og vil i denne forbindelse representere grunnleggende behov og kunnskap. For Pythagoras hadde læresetningen også en esoterisk betydning: I den ideelle trekanten der sidene har forholdet 3:4:5, representerer tre den trefoldige sjel og fire den firfoldige materien, mens femtallet representerer mennesket. Når disse tallene opphøyes ved å multipliseres med seg selv, oppstår det fullkomne menneske som er likeverdig med summen av den fullkomne sjel og det fullkomne legeme. Det geometriske og ornamentalske mønsteret som dannes vil videre gi assosiasjoner til labyrintiske mønstre. Fra luften vil man kunne se et helhetlig geometrisk system, men fra luftegården oppleves hagen som en frodig oase og det ikke vil være mulig å se hele hagen uansett hvor man står.
Våren 2011 vil Hagen ferdigstilles og forvaringsavdelingen vil overta driften – og videreutviklingen av den. Prosjektet har et tett samarbeid med Leira Gartneri, som er en del av Trondheim fengsel. Gartneriet bidrar med kunnskap, opplæring og kursing i hagestell og dyrking, og vil fortsette å følge prosessen. Det har også blitt inngått samarbeid med fengselets byggfaglinje, hvor elevene skal bygge benker, bord og vekstkasser ut i fra kunstners tegninger. Siden kunstner og kunstkonsulent vil overlate prosjektet til fengselet, har det vært en forutsetning å bygge opp tette samarbeid innad i institusjonen – både for å sikre prosjektet i sin helhet, men også for å bygge opp en sterkere identitet til prosjektet.